2014. 05. 20. 00:00

MÁV-Start Zrt. VÉT helyett káosz

Nagy várakozással készültünk a hétfői napra (2014. május 19.) meghirdetett Start VÉT-re, azonban hoppon maradtunk.

A VÉT előkészítése már annak időpontja tekintetében sem ment egyszerűen, mert bár a munkáltató többször is biztosított bennünket arról, mennyire fontos témákról lesz szó, valahogy nem talált megfelelő alkalmat annak megtartására. Nagy nehezen sikerült a hétfői napban megegyezni, de az utolsó pillanatban az eredetileg 12.30-ra meghirdetett kezdést 14.30-ra módosították a munkáltató által szervezett fórum miatt. A fordulatokban gazdag szervezkedésnek végül mégsem lett eredménye, ugyanis a VÉT szervezésében illetékes humán szervezet nem tudta kordában tartani a székház-üzemeltetőt, aki nemes egyszerűséggel „elfelejtette” rendezni a munkáltatói fórum után a lefoglalt tárgyalóhelyiséget, amelyre egyébként kaptak másfél órát. Több mint 20 perc várakozás után meguntuk a téblábolást és a társszakszervezetekkel együtt távoztunk a helyszínről.

Ennyit arról, hogy a munkáltató számára mennyire fontosak a munkavállalókkal kapcsolatos kérdések!

Azért a napnak mégis volt némi eredménye, igaz némileg felemás. A békéscsabai járműjavítás szervezetében végrehajtott /mozgóbér 4%/ alapbéresítésről konzultáltunk Grajczárik Attilával. A hozzánk érkezett munkavállalói felvetések alapján kértük az alapbéresítés végrehajtásának felülvizsgálatát. Röviden arról van szó, hogy a munkavállalók felvetése szerint a részükre 3,33%-kal – 20% délutáni és 40% éjszakai pótlék figyelembevételével számolt alapbéresítési összeg - végrehajtott alapbéresítés nem volt korrekt, mert az itt dolgozók kétműszakos munkarendben vannak foglalkoztatva, és itt nem kaptak 40%-os éjszakai pótlékot. A munkáltató kimutatása alapján a kollégák munkakezdése, illetve munka befejezési ideje bizony beleesik az éjszakai pótlék időszakába, amelyet el is számolnak részükre, vagyis a munkáltató által alkalmazott algoritmus helyes.

Kérjük azokat, akik nem ebben a rendszerben kerültek foglalkoztatásra, pótlékként csak 20%-ot kaptak és kapnak, de az alapbéresítés nem 3,64%-kal történt részükre, jelezzék a VSZ érdekvédelmi csoportjának!

Érdekvédelem

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.