2017. 02. 03. 00:00

EGYEZTETÉS A MÁV-START-NÁL

2017. február 2-án került sor a MÁV-START Zrt. VÉT ülésére, melynek napirendjén a KSZ ruházati mellékleteinek, valamint az Együttműködési Megállapodás startos tervezetének egyeztetése szerepelt.

Napirend előtt a munkáltató rövid válaszokat adott az elmúlt VÉT-ek során felmerült szakszervezeti kérdésekre:

  • Elismerte, hogy Nagykanizsán az időszakos oktatás nem megfelelően fűtött teremben történt, de szerinte ez egyedi eset volt.
  • Záhonyban a vezénylők (plusz feladat UFI) bérpótlékját a januári fizetéssel rendezik, (jogos volt a felvetés) illetve szakszervezetünk többszöri kérésére Püspökladány érintett vezénylői is bérpótlékban fognak részesülni.
  • P.1 Utasításban a jegyvizsgáló feladata pontosításra kerül(elsőként történő leszállás)
  • Áttekintik a JBI oktatások tematikáját, azonban erre vonatkozóan a BGOK is illetékes, melynek állásfoglalását még várják.
  • A Járműjavító tevékenységi szünetével kapcsolatban a munkáltató álláspontja változatlan azzal, hogy ez a helyi vezető mozgásterét a vezérigazgató Úr megjelölte.
  • A jegyvizsgálók elleni támadás megelőzése céljából fogadták a szakszervezetek azon javaslatát, hogy ezzel foglalkozó, közös munkacsoport kerüljön felállításra, amelynek tagjai delegálásáról a felek később intézkednek.

Napirend előtt:

Tájékoztatást kértünk arról, hogy Debrecen állomás felvételi épületének átépítéséve kapcsolatban az érintettek tájékoztatása miért maradt el idáig.

Tervezi-e a munkáltató nagyobb utasforgalommal rendelkező állomásokon - pl: Nyíregyháza - a nyilvános WIFI biztosítást.

Javaslatot tettünk a mozdonyfelvigyázók, illetve a külsős mozdonyfelvigyázók tarifájánál 50- 59 év, illetve 60 feletti munkavállalók részére alapbér sávok bevezetésére.

A VSZ a nyújtott állandó nappalos kollégák éjszakai foglalkoztatására és díjazására vonatkozóan fenntartotta álláspontját, miszerint a munkáltató foglalkoztatási gyakorlata rendeltetésellenes joggyakorlásnak minősül, a díjazás pedig a KSZ rendelkezéseivel ellentétes, és ezzel kapcsolatban szűk körű, szakértői konzultációt kezdeményezett.

Ugyancsak szakértői konzultációt kezdeményeztünk a munkáltató által megküldött, a pihenőidő témakörét érintő KSZ módosító javaslatok tárgyában, amelyre tervek szerint a munkáltató, valamint a KSZ aláírására jogosult szakszervezeti szakértői között kerül sor.

Tájékoztattuk a munkáltatót, annak haladéktalan intézkedését kérve a balatonboglári felvételi épület fűtésének tárgyában, ahol november óta hibásan, vagy egyáltalán nem működik a fűtés.

Megkérdeztük, hogy igaz-e a vezérigazgató azon novemberi kijelentése, miszerint minden vezényléssel kapcsolatos feladat visszakerül a területi igazgatóságokhoz?A VSZ többször javasolta, hogy a Központi forda készítői feladat kerüljön TSZVI feladatai közé. Megítélésünk szerint a jelenlegi forda problémák nem fognak megoldódni, ha nem történik változás.

A napirendi témák tekintetében nem hozott eredményt a VÉT ülése, ugyanis, bár a bérruha bevezetését támogatták a szakszervezetek, a KSZ ruházati mellékleteivel kapcsolatban még mindig vannak pótolnivalók. A foglalkoztatáspolitikai intézkedéseket tartalmazó megállapodás-tervezet még csoportszintű tárgyalás alatt van a MÁV Zrt.-nél, azaz nem volt miről érdemben tárgyalni.

A következő VÉT ülés időpontjáról a felek később egyeztetnek, azonban az utasleadási lapokkal kapcsolatban február 7-én lesz egyeztetés.

A VSZ START Hírnök letölthető verziója itt elérhető.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.