2024. 03. 01. 19:25

Ismét meghosszabbított bérpótlékok és alapbér-kiegészítések

A kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetek és a munkáltató között létrejött „Foglalkoztatáspolitikai nehézség esetén alapbér-kiegészítés alkalmazhatóságáról" megállapodás alapján, a munkáltató ismét meghosszabbította egyoldalú kötelezettségvállalásait.

10%-os mértékű alapbér-kiegészítés a Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest meghatározott munkaköreiben. Az érintett munkakörök az intézkedés 1. sz. mellékletében találhatóak. A bérintézkedésre a melléklet által meghatározott szolgálati helyen és munkakörökben ténylegesen foglalkoztatott munkavállalók jogosultak, annak időtartamára vonatkozóan.

10%-os mértékű alapbér-kiegészítés a TEB szakterület meghatározott szolgálati helyein és munkaköreiben. Érintett szolgálati helyeket és munkakörök az intézkedés 2. sz. mellékletében találhatóak. A bérintézkedésre az itt meghatározott szolgálati helyen és munkakörökben ténylegesen foglalkoztatott munkavállalók jogosultak, annak időtartamára vonatkozóan.

A vasúti járművezetők balesetmentességének ösztönzése céljából juttatott bérpótlékra vonatkozó jogosultságokat - a 18619/2019/MAV számú megállapodásban foglaltaknak megfelelően - a munkáltató a jelen intézkedés hatálya alatt változatlanul biztosítja.

Felsővezeték-szerelők helyismereti vizsga alapján járó alapbér-kiegészítése.

Alapbér kiegészítésre jogosult a felsővezeték szerelő I., felsővezeték szerelő II., felsővezeték szerelő vasúti járművezető, felsővezeték szerelő csoportvezető, felsővezetéki szakterületen mester munkakörben foglalkoztatott munkavállaló, ha a szolgálati helyére érvényes helyismereti vizsgán túl, további érvényes helyismereti vizsgával rendelkezik.

Az alapbér-kiegészítés mértéke:

  • a szolgálati helyére érvényes helyismereti vizsgán felüli egy érvényes helyismereti vizsga esetén a munkavállaló az alapbérének 5%-a;
  • a szolgálati helyére érvényes helyismereti vizsgán felüli kettő vagy több érvényes helyismereti vizsga esetén a munkavállaló az alapbérének 10%-a

A felsővezeték-szerelő gyakornokok egyszeri 200 000 forintos ösztönző juttatása.

Az egyszeri ösztönző juttatásra való jogosultság együttes feltételei:

  • az E.101. sz. Általános utasítás a normál nyomtávú villamosított vasútvonalak üzemére és az E.102. sz. Utasítás a felsővezetékes villamos üzemi munka végzésére témakörökben tett vizsga előírt követelményeinek sikeres teljesítése,
  • a felsővezeték-szerelő gyakornok szolgálati helyére vonatkozó helyismereti vizsga sikeres teljesítése,
  • a próbaidő letelte.
Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.