Disznóhús (persze lehet más különlegesebb hús is), biztosan kell a kolbászba, de a zsírszalonna, só, igazi házi pirospaprika, bors, fokhagyma sem maradhat ki, s aki valami különleges ízt akar, az megfelelő fűszerrel is megbolondíthatja az alapanyagot. Mindez gyorsan kiderült március 2-án, a Vasutasok Szakszervezete Budapest Területi Képviselet és alapszervezetei közös hagyományos Kolbásztöltő Családi Napján. Persze voltak olyanok is, akik szerint a keverés során nem csak a böllér hasába, hanem a kolbászba is kell egy kis tequila, bízva abban, hogy eme extrát a zsűri is jól fogja értékelni.
Mi kell egy jó kolbásztöltő családi naphoz?
Egy jó közös kolbásztöltő programhoz a fent leírt összetevőkön kívül kell még mintegy 200 szakszervezeti tag 20 csapatba tömörülve, a Vasúttörténeti park csarnokában felállított asztalokon elhelyezett daráló és töltő eszközök. Idén először már tepertő sütő versenyben is lehetett indulni, s a nagy sikerre való tekintettel ez vélhetően a jövőben állandó versenyszám lesz.
Volt, aki a zsebméretű kézidarálójával, komoly motorral meghajtott elektromos darálót utasított maga mögé gyorsaságban a délelőtti kezdéskor. Majd a kolbászok keverése és ízesítése következett valamennyi csapatnál. Ez idő alatt hét csapat megkezdte a zsírszalonna megfelelő méretre történő darabolását a tepertőhöz, amely – mint tudjuk – sok családban képes vitákat kiváltani, hiszen valaki a nagyobb, kevésbé megsütött darabokat kedveli, más pedig a kisebb jobban átsült példányokat szereti csipegetni.
Ez a verseny attól is izgalmas, hogy minden évben más és más zsűri díjazza a kész kolbászokat és már a tepertőket is. Hiszen így garantált – talán –, hogy mindig más a zsűri tagjainak az ízlése. Az idei zsűri a Retro disco ütemére darált, kevert, töltött és sütött kolbászok, valamint tepertők között a szolnoki mozdonyműhely és ferencvárosi pályások készítményét díjazta vándorkupákkal.
Az eredmény kialakulásában komoly szerepet játszott a kollégáink által készített forraltbor is. Délután a hangulat tetőfokán többen táncra is perdültek, amíg a zsűri hosszasan, felkészült ízlelőbimbókkal kóstolta végig mind a húsz leadott kolbászt.